Algemeen

Het populaire Fethiye, 135 km ten zuidoosten van Marmaris, valt onmiddellijk op door de immense jachthaven gelegen aan een mooie baai met talloze eilandjes. Bovenop de heuvel ziet u de ruïnes van een kruisvaardersburcht gebouwd door de Ridders van Rhodos. In het hoogste gedeelte van de stad (vroeger Telmessos) werden verschillende Lycische rotsgraven gehouwen. Het meest opvallende is dat van Amyntas, dat wellicht uit de 4e eeuw v. Chr. dateert. Zwemmers gaan naar het bekende Çalisstrand, 4 km ten westen van de stad, of naar het Sövalye-eiland tegenover de haven, waar in de lente de bloemen welig tieren.

Bergliefhebbers nemen zeker de bergroute naar de Belcegizbaai. De vele pensions in het bergdorpje Ocakköy vormen een uitstekende uitvalsbasis voor bergwandelingen. Ook het bergdorp Hisarönü heeft leuke hotels. Op 4 km van Hisarönü, ligt Kayaköy, een spookstad vol oude huizen en kerken die allemaal leeg staan. Een lust voor het oog zijn de baai en de mooie Blauwe Lagune Ölüdeniz waar het fantastisch zwemmen en watersporten is. De Blauwe Lagune is een van de beste plaatsen ter wereld als u niets anders wilt doen dan zonnebaden temidden van een oogverblindende omgeving. Vanaf de Bababerg (1969 m) kunt u deltavliegen in de Blauwe Lagune. Bent u op zoek naar een comfortabele verblijfplaats, dan bent u in Belcegiz aan het goede adres. Een betoverend landschap omgeeft het strand en het schaduwrijke park van Kidirak. Op het eiland Gemiler (Sint Nicolaaseiland) liggen Byzantijnse ruïnes opeengestapeld in de naaldwouden. Het zuiden van het Kidirakstrand, de baai van Kötürümsü, is enkel te bereiken per boot. Achter dit idyllische strand kunnen de avonturiers onder u een woud, watervallen en een vallei met honderden soorten vlinders ontdekken. Hoog in de bergen boven Fethiye heeft de stortvloed in de bergengte het dorpje Saklikent (de Verborgen Stad) gevormd.

Saklikent is ’s zomers een welkome verfrissing tijdens een picknick en in de restaurants staat de delicieuze verse forel op het menu.

Zesendertig kilometer ten zuiden van Fethiye is Yakaköy (Tlos) gesitueerd, de oudste stad uit de Lycische regio. Op deze plek van de Lycische held Bellerophon kan de bezoeker de ruïnes bezichtigen van een kasteel, een agora, een necropolis, een theater, Romeinse baden en de Esenvallei. Een uitstekende plaats om te picknicken is het Tlospark. Een andere bergstad is Pinara, 39 km ten zuiden van Fethiye; bergwandelaars kunnen er de overblijfselen vinden van een theater, een agora, een rotsgraf, baden en bordelen. Op zo’n 65 km ten zuidoosten van Fethiye, nabij Kinik, liggen de ruïnes van Xanthos, een belangrijke Lycische stad in een zalig natuurlandschap. Het naburige Letoon was vroeger een belangrijk religieus centrum waar in de Oudheid drie tempels stonden die waren opgedragen aan de goden Leto, Artemis en Apollo.